Zancu FB

Silviu Zancu

Silviu Zancu, autoportret:
Am 60 de ani și mă simt uneori tânăr, alteori copil. Uneori mă simt împăcat și fericit, alteori constat că îmi este mai ușor sa-l accept necondiționat pe Tomiță, prietenul meu, motanul, decât am disponibilitatea s-o fac cu unii oameni.

Cred că „dezvoltarea personală” începe cu autocunoaștere sau descoperire personală și continuă cu armonizarea personală. Pe drumul „dezvoltării personale”, cred că este important să nu întăresc mai mult decât este necesar acele elemente care țin de latura materială a ființei umane care ar putea să facă dificilă creșterea spirituală.

Am făcut sport de performanță, tenis, am vrut să fiu „primul”, „cel mai bun” și „cel mai tare” și am descoperit frica de eșec. Am antrenat timp de 20 de ani de la nivel de inițiere până la nivel de top 100 mondial, căutând să maximizez potențialul sportivilor. Mai târziu, am descoperit „zona”, „fluxul”, „Inner Game” şi, mai simplu, bucuria necondiționată – noţiuni pe care le „promovez” acum.

Din anul 2000, am acompaniat sportivii care doreau să devină mai performanți în ceea ce făceau într-un cadru pe care îl numesc Mental Coaching. Sunt și acum alături de sportivii care doresc să întâlnească bucuria și satisfacția mai des pe terenul de sport, locul unde se întâlnesc cu dificultățile care îi provoacă să se descopere și să crească. Marea performanță este un obiectiv important, dar nu cel mai important, iar sportul poate deveni un vehicul pentru descoperire. Am trăit satisfacția de a fi alături de persoane din top 100 mondial sau chiar top 10; acum prefer bucuria pe care o întâlnesc în ochii copiilor care își regăsesc ceva din puritatea pierdută prin „advertising-ul” adulților care „vând” diplome, medalii și cupe.

Am acompaniat oameni de afaceri prosperi care simțeau că lipseşte ceva din viaţa lor.

Am interacționat și interacționez cu peste 400 de studenți anual la Facultatea de Inginerie Aerospațială, unde predau din 1986, promovând într-un mod decent, sper, valorile sănătoase.

Am descoperit că sunt principalul responsabil pentru sănătatea mea, nu medicii care mă pot ajuta… sau nu. Am descoperit cum cancerul poate fi o boală cumplită pentru foarte multă lume doar pentru că așa este „vândută” și că mulți se pot vindeca doar cu lucruri naturale, așa cum ne recomanda și Hipocrate. Am descoperit că vindecarea trupului este dificilă, dacă nu imposibilă, fără vindecarea sufletului.

Am fost mândru de competența mea; acum mă bucur ori de câte ori pot fi de folos.

Experiența profesională, pe scurt: NLP Master practitioner, Process Communication Model, Psihoterapie Integrativă şi Plenară (Somatoterapie şi Socio-Somato-Analiză), Executive & Life Coaching, Hipnoza ericksoniană, PhD Aerospace Engineering, „Aerodinamica, mecanica fluidelor şi construcţii aerospaţiale”, MSc, Aerospace Engineering, Institutul Politehnic Bucureşti, 1978 – 1983, comentator tenis Digi Sport.

P.S. Pe Silviu Zancu îl puteți cunoaște mai bine din următorul material și din acest interviu.